offline
/nepublicat ieri
despre individualitate
Mai nou, ma trezesc inainte de rasarit chiar daca nu plec la munte sau la munca. Intai ma intreb cat e ceasul, 7 si din multiplele optiuni aleg sa citesc. Termin asa cartea despre libertate, ascultand sfatul lui D de a sari peste capitolul de aplicatii. Libertatea gandirii si a cuvantului, individualitate si limitele autoritatii societatii asupra individului sunt cele trei teme ale eseului lui Mill.
"Este insa privilegiul si conditia specifica fiintei umane ca, odata ajunsa la maturitatea facultatilor sale, sa foloseasca si sa interpreteze experienta in felul sau propriu."
"Facultatile specifice omului - perceptia, judecata, puterea de discernamant, activitatea mentala si chiar preferintele morale - se exerseaza numai prin actul alegerii."
" Facultatile mintale si morale, intocmai ca si forta musculara, se dezvolta numai daca sunt folosite. Or, facultatile unui om nu sunt deloc exersate atunci cand el face un lucru numai pentru ca si altii fac la fel, cum nu sunt nici atunci cand crede un lucru numai pentru ca si altii cred la fel."
"Cel care lasa ca lumea sau partea sa de lume sa aleaga pentru el planurile sale in viata nu are nevoie de nicio alta facultate decat cea proprie maimutelor, imitatia. Cel care insa isi alege singur planurile foloseste toate facultatile sale. El trebuie sa-si foloseasca spiritul de observatie pentru a vedea, rationamentul si judecata pentru a prevedea, capacitatea de actiune pentru a aduna materialul necesar deciziei, discernamantul pentru a lua hotarari, iar odata ce s-a hotarat, fermitatea si autocontrolul pentru a-si respecta hotararea luata. El face apel la aceste calitati si le exerseaza exact in masura in care conduita sa este determinata de propria judecata si de propriile simtaminte."
Spuneam cuiva aseara ca daca e vorba de alegeri, eu am impresia ca as prefera sa platesc pe altcineva sa aleaga pentru mine sau sa dau cu banul, ceea ce e acelasi lucru, dar gratis.. dar nu, se pare ca nu merge asa. Azi sunt convinsa ca nu, chiar nu merge asa si constat ca in multe si destul de multa vreme am folosit mai mult facultatea maimutelor.
E vremea sa fiu om.
despre libertate
inceput
bucurie
am vrut initial sa scriu fericire. dar e despre bucurie. simt ca invat bucuria tot mai des in ultima vreme. azi am primit si am trait multa, de la toamna asta minunata, de la oameni faini, de la mine si toate impreuna. multumesc. as vrea parca sa-i aflu secretul sa pot imparti cu toata lumea. dar nu e asta treaba mea. bucurie sa tot fie! plus oameni care sa o primeasca.
somnul si despre acum
m-am trezit iar la 2 dimineata, ce-o fi cu alarma mea biologica de la ora asta, ma intreb. dar cele opt ore de somn totale pare ca au facut minuni. genunchiul nu mai doare, deloc. si starea de bucuria a revenit. reimprietenirea mea cu somnul are deja vechime, dar descopar iar si iar cate magii poate face, cate vindeca si repara fizic, emotional, energetic.
incotro?
diverse
be a full moon
how we learn
azi mi-am inceput ziua terminand o carte - how we learn, stanislas dehaene. in scoala, impreuna cu tot sistemul ei, acest proces al invatarii l-am trait cu totul altfel. mi-am amintit de ce nu am vrut dupa facultate sa mai invat in mediul asta organizat, sau cum am renuntat la modulul pedagogic de teama ca nu cumva intr-o zi sa ajung profesor.
alta carte, terminata aseara - quiet, susan cain - aminteste de modul in care cultura extrovertirii e promovata, recompensata in scoala si societate. cateva instrumente utile mai ales pentru introvertiti: gaseste un proiect personal, ramai fidel naturii tale, creeaza in viata cotidiana cat mai multe nise de refacere, iubirea e esentiala, sociabilitatea e optionala, nu uita sa te pui in lumina potrivita, petrece timpul liber asa cum iti doresti, nu asa cum trebuie, exista mai multe feluri de puteri, secretul e sa o folosesti bine pe cea care ti-a fost daruita, tine minte ca aparentele inseala.
revenind la invatare, anumite carti dar mai ales aplicarea si experimentarea pe propria piele, in procesul meu actual de invatare, mi-au dezvaluit cateva dintre unelte, unele mai putin intuitive: atentia, angajarea activa, error feedback-ul si consolidarea prin somn si automatizare. masina asta miraculoasa, atat de fragila si atat de puternica, vine fara manual.
etape noi
paralele
Ca dintr-o alta dimensiune, am revenit la butoane. N-a fost paralela, ca n-am pierdut legatura cu prezentul, ci oarecumva diferita fata de rutina mea cea noua. Poate ca e sanatos sa improvizezi si sa te abati cateva zile de la normal. Observi, daca esti atent, ce s-a mai schimbat pe la tine, observi, daca esti atent, ce s-a mai schimbat si pe la altii, raportand tot la tine. In ultima perioada parca inchid cercuri, cum ar zice M. Adevarat ca e totul numai in mintea mea, dar fac adesea paralele cu trecutul, cu 'eu' din amintirile de ieri. Nu constat ca e mai bun drumul asta al meu, acum, din comparatiile astea, constat ca il parcurg cu alta relaxare. Si aflu ca din afara se vede despre mine tot asta.
Oare de ce sunt curioasa, inca, de cum se vede totul din afara? Un drum care la inceput de an ma gasea convinsa ca mi-e 'foarte bine', m-a gasit ieri acceptand ca mi-e 'mai bine'. Diferenta e ca acum nu mai sunt convinsa. Nu mai sunt in niciun fel, sau asa as vrea sa ma declar. Incerc sa ma mentin deschisa. Si-i asa de minunata natura de toamna cand se destrama toata ordinea copacilor, aparent. Frunzele nu plang la despartire, copacii nu sufera cand vine vremea sa le lase sa cada. Sa vad frumusetea din procesul asta, sa invat mai mult de la ea, padurea, natura, lumea, primesc.
pas mare cu pasi mici
descopar ca extraordinarul e de fapt foarte ordinar, doar cum il interpretam conteaza si in detalii sta toata diferenta. cu atentie, in orice lucru gasesti extraordinarul. atentia ar putea fi cheia multor usi.
plimbare
ano_timpuri
împletituri
neața bună
cum sa prinzi trenul cand nu ti-ai luat timp suficient pentru surprize: prima surpriza, uiti sa schimbi la dristor, ca nu vezi statia. a doua surpriza, metroul mai sta pe ici pe colo, nu face chiar 2 min intre statii cum calculezi tu. a treia surpriza, ce bine ca in romania trenurile nu pleaca chiar la fix. si ce bine ca in sfarsit alergi, dupa o saptamana in care ti-ai propus, dar n-ai facut nimic in sensul asta.
intenție
teste si lectii noi
Revenind la emotii mai potolite, azi am primit primul telefon pentru un job de java. Ieeei. Si emotiile iar au scapat de sub control. Dupa ce am inchis, evident.
Si-am mai facut si un test interesant, tot pentru un job, in care am descoperit printre altele ca sunt in afara tiparelor la capitolul emotie, generozitate si asumarea riscurilor.
Si ca lucrez la fel de serios pentru toate sarcinile, indiferent de recompensa; si ca evaluez majoritatea situatiilor ca fiind corecte; si ca tind sa iau decizii bazandu-ma pe instinct; si ca aplic solutii familiare si nu experimentez metode noi; si ca nu sunt tulburata de greseli si trec usor peste ele; si ca am o abordare concentrata si consecventa in activitatile mele.
Intre toate astea am mai exersat putin lucrul cu stream-uri si s-au mai luminat niste notiuni, am mai observat, din alte teste ca inca nu stiu multe dar si ca stiu multe.
Apoi am iesit pana la piata: struguri, prune si nuci. Mai citesc putin despre introvertiti, mai scriu cate ceva aici. O zi de joi ca oricare alta, as zice. Mai aveam de rezolvat taskul ala cu metoda care sterge ? si toate caracterele de dinainte de ? dar mai e si maine o zi. Tot buna, ca oricare alta.
ceva, altceva
Vreau bani, vreau ordine, vreau rutina, vreau colegi.
Intentia de azi e sa ma angajez asap.
marti // soare peste pedale
Fara intentia de a avea o zi deosebita, am trait timp fain prin oras.
Cu si fara intentie, am strans oameni dragi pe sub frunzele toamnei.
tristetea, ea, iubirea
Cand sunt asa cum sunt, e de ajuns si e chiar mai mult. Nu e nevoie sa demonstrez, nu e nevoie sa dau mai mult, nu trebuie sa fiu mai vesela, mai atenta, mai haioasa sau in vreun fel anume. Doar sa fiu acolo si totul se construieste. Si iubirea, fara imbratisari, pupici sau declaratii complicate, nu tristetea, era cea care ma lovise.
deschis / in soare deschis
Undeva in trecut, este o zi in care am inchis o poarta. Poarta catre ce simt. Pot acum sa ma-ntorc, amintindu-mi, la ea. Eram trista, era dureros si mi-am zis atunci ca eu n-o sa mai simt, ca gata, eu nu mai vreau sa simt. Si-am inchis, n-am vazut ca se poate. Si-am inchis, n-am stiut ce-am inchis. Eram un copil.
Azi deschid. Deschid ce n-as mai inchide vreodata. Deschid poarta aia, deschid si fereastra care s-a format langa ea intre timp. Si simt. Si-adesea pot sa privesc totul asa cum e, fara eticheta, fara bine si rau, fara frumos si urat, fara gresit sau corect, fara al meu si al vostru. Totul e doar asa cum e.
orice carte citita / plina de intrebari
Alegeri. Sau cum sa fac din cele mai grele activitati, ceva simplu. Sau de ce a alege este ceva atat de greu cateodata. Cine n-ar prefera sa stie cum sa faca alegeri. Cu inima, cu mintea, cu banul?
Eu ma gasesc inca prinsa intre ultimele doua si recunosc ca adesea aleg sa deleg, adica sa dau cu banul. Si observ ca din tot ce scriu apar noi si noi intrebari, raspunsuri cam deloc. Poate e si ceva bun in asta. Sa te intrebi si sa nu stii sau sa stii si sa nu te mai intrebi?
Exista alegeri. Orice alegere poate aduce ceva bun la un moment dat, chiar daca initial pare ca a fost alegerea gresita. Valabil si invers. Asta aleg acum.