Lecția Munților Berzunți

Dacă zice lumea despre tine că ești mic,
e o idee bună să te folosești de elementul surpriză.
Așa, în mod sigur, îi dai pe spate pe toți
și la propriu și la figurat.



Așa ne-a surprins pe noi sâmbătă un munte mic cu înălțimi blînde de 984m (Vf. Măgura) pe numele lui Berzunți. Din Moinești până pe Runcu și mai apoi până pe Vf. Tarnița ne-a primit cu brațele deschise și zăpadă. Lacul Tarnița s-a lăsat puțin căutat. Urcarea pe acest vârf a fost tare frumoasă.

Apoi, ne-a îmbrățișat cum a știut sau cum a putut el mai bine, cu ramuri fel de fel, de toate mărimile. Mare vijelie trebuie să fi fost prin pădurea asta de curând, de a scăpat, frumoasa, așa răvășită cum am găsit-o noi.

Până pe Bulimandru am tot sărit, ocolit, sărit și iar sărit obstacole ascunse părțial pe sub zăpadă. De acolo, întunericul s-a alăturat pădurii și ne-a luat și el la îmbrățișat, cu drag. Unde-i schitul, nu e schitul. Iată schitul! Unde-i drumul, nu e drumul. Iată drumul! Unde-i satul, nu mai apare satul. Iată și satul!

Bălăureala a fost minunată.

Schimb

de ziua fericirii
am primit poezie.

de ziua poeziei
schimb fericire
primită din poezie
în ziua fericirii
cu poezie.

cu apă rece
mă îmbăt mâine
de fericire
că am poezie.

20 martie, ziua fericirii
21 martie, ziua poeziei
22 martie, ziua apei

Invazia

odată cu primăvara
poezia
în toate formele ei
îmi invadează rutina

adun momente
cu momente în care mă simt
cea mai norocoasă
dintre pământeni

mi se trimit în cale
mărunte fericiri
surprize așternute
pe hârtie

la început de martie
o carte poștală
a întins zâmbet
peste toată iarna
ce-aș fi avut-o prin suflet

tiptil apoi
câteva poezii
contemporane
adunate într-o carte
pentru acea necunoscută
mă ajung din urmă

am fost cu trenul
la teatru
o piesă tristă jucată
de ziua internatională a fericirii

pe sub cer cu lună
spre casă
fiecare
pierdut în detalii
își vede de viața lui

printre bucurii
care trec
mă ating
ori mă înhață
eu
îmi văd acum de poezie



//poezii pentru acea necunoscută de andrei crăciun
//punctul orb, text al lui yannis mavritsakis pus în scenă de radu afrim

Un copac înflorit și păsări. Despre primăvară

Am deschis fereastra
spre mine,
să mă regăsesc.

La fereastră sunt păsări
multe,
cu un teanc de vești.

Arunc veștile
și trimit păsările
peste copacul înflorit
să-mi aducă un cântec.

E primăvară
și cântece vin spre mine
pe sub copacul înflorit.

Iarna de la începutul primăverii pe Mesteacănul

Deja vu. O nouă zi, aceași dimineață. Rece și senină. Cu toate hainele pe mine azi numai lenea mă ține de mână. Oboseala s-a vazut nevoită să mă abandoneze când a văzut cât am putut să dorm. Azi am să iau apă cu mine, că oricum ceai nu mai am. Apa minerală cumpărată din greșeală de la benzinărie este de acord să împartă sticla cu niște apă rece de izvor. Savuros amestec beau azi.

Până la Stâna Piscul Negru șerpuim prin pădure urmăriți îndeaproape de același grup de ieri, în variantă redusă. Pădurea e frumoasă și fară urme de iarnă. Până la stână urmărim marcajul, 'nu mai știu ce' albastru. Acolo, grupul ne prinde din urmă. Ei sunt pe modul relaxare și au venit la o plimbare numai până aici. Noi, tot pe modul relaxare, ne plimbăm mai sus.

De comun acord, alegem o pantă înierbată, numai bună de urcat cu sufletul la câtiva metri în urma ta. Să putem ajunge la ea trebuie să coborâm întâi într-o vale mică plină de zapadă, de unde putem să ne apucăm liniștiti de urcat. Noi tot urcăm. Că e mai ușor pe sus, cică. Uite, pe acolo printre brazi, coborâm cel mai sigur și ușor. Aici pe brânițele astea e pământul cam înghețat, zic băieții.

Privesc în sus spre brazi, mă uit în stânga spre cărările multe care coboară și hotărasc să abordez traseul mai scurt. La fel de sigur și ușor. Frumos, pe cărăruie, cobor cu pioletul drept ajutor moral, pe pământul înghetat dar nealunecos până ajung la zăpadă. Zăpada un pic înghețată. 92% bocnă. Pas după pas, trec repede și de ea. Găsesc un loc comod în iarbă numai bun de un popas. Ce fericire, am ajuns prima și am timp să lenevesc în voie până ne regrupăm.


Beau apă, ronțăi una alta, fac poze, admir peisaje. Mai beau apă, mai admir. Mai beau apă, mai pun niște cremă între mine și soare. Mai beau apă, mai fac poze. Cei doi coechipieri și-au ales fiecare câte un traseu de coborâre și s-au scuns pe după brazi. Când încep a mă întreba dacă nu cumva am înteles eu greșit că pe aici trebuie să urcăm, încep și ei să iasă de după brazi și să coboare. N-am avut timp să beau chiar toată apa, așa că putem spune c-au coborat repede.


Acum să urcăm. Zig zag prin iarbă, număr brandușe. Las sufletulul să mă alerge în urmă și râd. Mai renunț la niște haine de pe mine. Mai râd și mai urc. Vântul începe a râde și el. Mai pun niște haine pe mine. Nu mai râd. Iarba începe a se pierde pe sub zăpada moale. După care zăpada moale începe a se pierde pe sub valuri întărite. Ajunsă sus, priveliștea mă umple de frumos. Albul din jur mă bucură. Mă bucur și că azi am ochelari de soare, nu ca alte dăți, când făceam fețe, fețe, de la atâta lumină.




"E atâta lumină, de unde vine?
 Te-ntrebi.." Vorba cîntecului.

E atâta lumină în sufletul muntelui. Urc pe muchie și o adun. Zăpada e în sfârșit potrivită de colțari. Niște capre taie potecă în stânga noastră. Lăsăm Mușeteica pe altă dată, avem timp azi numai de Mesteacănul. Dar ne încântăm cu tot ce prindem. Soarele apare și dispare deasupra norilor, Negoiul face la fel, dar dedesubt, a prins curaj și iese nițel de după nori să ne vadă. N-am vrut poze, acum vreau.

Sus pe Mesteacănul zâmbetul mi-ajunge la 100%. Și încântarea. E mai frumos aici decât pe Lespezi. E lumină mai multă în sufletul muntelui azi. Cu greu mă hotărăsc ce să admir mai întâi. Da, chiar e frumos tare iarna la munte, sus! Chiar dacă alianța oboseală - lene și-a făcut de cap cu mine și m-a bântuit cât a putut, uite-mă aici, cum adun toată căldura din sufletul muntelui.


Până pe Piscul Negru n-am mai ajus. Ne-am ales traseu de coborâre și-am făcut pași la vale. Sufletul n-a mai ramas în urmă deloc. Plin de lumina muntelui acum, a stat lângă mine cuminte și fericit.

"E atâta căldură, de unde vine?
Te-ntrebi..
Iar vîntul bate nebun."

Iarna de la începutul primăverii pe Lespezi

Prima întâlnire cu Vf. Lespezi am avut-o în toamna lui 2014. Am urcat atunci de la Piscul Negru, pe piciorul Lespezilor, pe un traseu marcat cu afine și soare. La coborâre, am “scurtat-o” prin vale, printre marmote și ploaie. Ploaie până la piele. 

De când am prins gustul turelor de iarnă pe la înălțime, de la începutul acestui an, tot visez la o urcare la colțari însoțită de o coborâre pe placă. Iar Lespezi părea chiar potrivit pentru asta.

Joi se propune un Lespezi pentru weekend și deși sună tare bine, eu resimt o mare lipsă de entuziasm. Așa de mare, că vineri chiar încep a mă întreba dacă nu cumva m-am lovit la cap în vacanță, că prea aș prefera să stau acasă lenevind, în locul unui weekend pe munte. Dar nu zic nu, deși niște mușchi de pe la picioare nu vor deloc a mă lăsa.

Zi de vineri. Plouă. Noi plecăm azi să dormim la cort în zona Piscul Negru. Nu reușesc să mă încadrez pentru o plecare la ora 18, așa că plecăm puțin după ora 19 din București. Și plouă monoton și tot plouă. Până pe la Curtea de Argeș nu ne abandonează. Eu nu-s deloc în apele mele.

Prima noapte la cort este cam răcoroasă, deși nici zăpadă, nici temperaturi negative nu sunt. Am adormit repede cu muzica râului pe fundal și m-am trezit din oră în oră să mă întorc de pe partea stângâ pe dreapta și iar pe stânga. Spre zori am mai pus un polar pe mine.

Dimineața vine senină și rece. Cu toate hainele pe mine ard de nerăbdare să începem urcușul să mă mai încălzesc. Lenea și oboseala mă țin, fiecare, de câte o mână. Sunt cam cârcotașă azi. De zâmbete duc lipsă și scot limba la deal, renunțând, rând pe rând la câte o haină. Chiar și mănușile le las prin pădure, uitate. Abia la stână am observat că nu le mai am, dar oricum nu mi-ar fi folosit la nimic pe căldurile astea. Încerc fel de fel de combinații cu hainele, să-mi fie bine, mai pun câte-un pic de zăpadă în ceai, să-l mai înmulțesc și să-l mai răcoresc în același timp.


Pe măsură ce urc, priveliștile mă încarcă cu energie. În urma noastră, aglomerație mare. Un grup cam numeros iese din pădure și deși poposim destul de des, sper să nu reușească toți să ne ajungă până sus. Numai unul reușește a ne întrece, dar și pe el, din motive de nevastă, îl lăsăm în urmă în momentul în care colțarii încep a deveni necesari. O singură zonă mai stâncoasă este pe acest traseu spre Lespezi, zonă care și vara tot prin dreapta se ocolește. Ocolim cuminți înfigând vârf după vârf. Și tot urcăm și tot urcăm..



Ceața, ba nu, norii, au urcat și ei între timp, și ceva mai repede ca noi. Dar de câteva momente de lumină tot avem parte, așa că admirăm în voie câte puțin din împrejurimi. Ne-aplecam spre Calțun, unde reușim să vedem vechiul refugiu roșu și noul refugiu verde. Și puțin din lacul înghețat. Cornul Calțunului se-arată mândru ca o primăvară. Numai Negoiu nu vrea și nu, că el n-are pofta azi să ne privească în ochi. Norii îi sunt prieteni mai buni decât ne este nouă vântul.
Fie ca tine, Negoiule, ne vedem noi altă dată!




Băieții vor să încercăm un circuit, pe muchie spre Podeanu și să coborâm de acolo spre Piscul Negru. Eu nu și nu, zici că m-am aliat în secret cu Negoiu, n-am vrut deloc să mă arăt încântată de planul acesta. Așa că ne-am întors pe același traseu. Coborârea, se știe, nu-i ca urcușul, așa că repede ne vedem la stâncile ce trebuie ocolite acum prin stânga, unde găsim o balustradă de toată frumusețea amenajată de cei mulți. N-o folosim și repede ne vedem și mai jos, unde zăpada moale e acum stăpână. Și cum îmi place să dau cu stângul în dreptul la coborâre pe zăpada asta apoasă, care îmi amintește de pârtiile de schi din Bansko, hotărăsc să dau jos colțarii. Am făcut și-așa suficiente exerciții pentru picioare în ultima vreme. Merg mult mai ușor fără ei în asemenea condiții.


Înapoi la stână, zăpada aproape că dispare. O ultimă fâșie mă prinde în capcană și au, au, au, să vezi ce vânătaie. Prin pădure apoi, merg cam ca un zombie. Aș fi ajuns până jos în pas de zombie, dacă nu aveam o revelație exact la locul potrivit. Mă opresc, întorc capul, mănușile la locul lor, pe o piatră. Le recuperez și uite că-i gata distracția pentru azi. Setea mă cuprinde. Să fie de la lipsa de apă, că am băut azi numai jumătate de litru de ceai aproape cald și două mâini de zăpadă sau de la vestea că au nefiltrată la Conacul Ursului, locul unde și astă seară avem să campăm sub brazi?