despre o alta planeta

Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge.. cu privirea. Departe, la alte planete.

Trei planete stralucitoare apar, inainte de rasarit, insirate pe cerul diminetii. Venus, Jupiter si Marte, in ordinea stralucirii lor, pot fi observate cu ochiul liber undeva inspre rasarit. Azi erau asezate frumos, in linie. In vreme ce orizontul se colora in nuantele diminetii, nu m-as mai fi saturat sa ma uit la ele.

Aseara povesteam cuiva de o planeta cu o istorie tare interesanta. Povestea o auzisem cu o seara inainte aici: The Great Debate: THE STORYTELLING OF SCIENCE

Fiind prima planeta descoperita in vremurile moderne (de William Herschel in 13 martie 1781) cu ajutorul telescopului sau, ea si-a primit numele Georgium Sidus dupa regele George al III-lea al Angliei, fiind in acele vremuri singura planeta al carui nume nu era inspirat din mitologie.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn si George, erau cele 6 planete cunoscute atunci, alaturi de Pamant, din sistemul nostru solar. Marea majoritate a astronomilor nu a fost, insa, de acord cu numele asta englezesc al planetei. Astfel, din 1850 intra in uz numele cunoscut pana astazi.
Da, ati ghicit! Este Uranus, zeul cerului.

Si daca atunci George era singura planeta al carui nume nu era inspirat din mitologie, astazi Uranus este singura dintre cele opt planete mari ale sistemului nostru solar al carui nume provine din mitologia greaca, nu din cea romana.

Si uite-asa, pentru ca britanicii sa nu se supere pe restul lumii, ca lui George i se zice azi Uranus, satelitii lui au fost botezati dupa personaje din piesele lui Shakespeare si Alexander Pope.

Niciun comentariu: