La umbra crestelor înalte. (ziua doi)

Dimineața scot capul din sacul de dormit și întrebările vin. Cât o fi ceasul? Să mă trezesc? E întuneric, mai stau! Cine-a insistat aseară că opt e oră prea târzie pentru micul dejun? Of, ce-o fi fost în capul meu atunci. N-am pus nicio alarmă. Cât o fi ceasul, oare? Liniște, nicio mișcare. E devreme. Capul înapoi în sac. Adorm.

(Ceva mai târziu). Fereastra ascunde puțină lumină. Deja trează, Mihaela se pregătește să plece la masă. Nu mănânc, hotărăsc eu repede. Mai bine mai dorm un pic. După prea puțină vreme, mă preling pe lângă sac și ies afară.
 


Lumina zorilor îmbracă rece albul crestelor. Numai un colț de lună umblă singură pe întinsul cerului. Îmi fac de lucru pe-afară. Adică mă invart pe loc și mă holbez în toate părțile să văd încotro văd mai frumos. E peste tot frumusețea, dacă o privești cu ochii deschiși. Intru să mănânc. Culorile răsăritului mă tot ispitesc. Ies iar. Iar intru.. Cred ca nicio altă ușa de cabană n-am deschis-o atâta într-un singur weekend. Muchiile înghețate stau neclintite. Depresiunea stă ascunsă sub plapuma ei de nori colorată. Lumea încă doarme. Raluca s-a trezit și ea.


În sus cu noi! Urcăm pe cruce galbenă. Avem potecă bătută deja, prin pădure. Mai departe, vedem. Gașca potecătoare de aseară ne avertizează să fim pregătite de zăpadă. Hai că avem încălzirea făcută, sâmbată trecută. Să ținem muchia, altă avertizare primim. Și-am plecat.

De-ale fetelor secrete au început a răsuna discret prin pădure. Hai să mai dezbrăcăm niște haine. Hai să mai bem niște apă. Hai să mai gustăm niște ceai. Hai să mai mergem puțin. Hai să mai bem niște apă. (Avea Mihaela o apă tare bună, apropo).  Hai să mai visăm povestind. Ne mai oprim înc-o dată. Hai să mai mergem vorbind.

Voci ne ajung din urmă prin pădure. Patru oameni. Îi lăsăm înainte. Ne mai amestecam printre ei. O mai luăm și noi în față, cîte puțin. Ieșim de sub umbra copacilor curând. Pun niște cremă de soare pe mine. Miroase deja a priveliști.


Pe urme de ski de tură, urcăm ademenite de ce vedem. Dacă ne oprim, ne țintuiesc în loc vârfurile, văile, muchiile. Dacă ne mișcăm, ne prinde de picioare zăpada. Ne scufundăm după posibilități, unii mai des, alții mai adânc. Mirare peste uimire, admirăm totul cu lăcomie.

Uite, vârful Negoiu! Uite, în marea de nori, niște țărmuri.
Uite și cabana Negoiu! Și uite cum nu ne mai oprim nici azi din zâmbit.
Ce peisaje, ce soare, ce vreme! Tura asta e în top cele mai frumoase ture de iarnă.
Ba, cred ca a mea-i cea mai frumoasă.






Pe platoul Scărișoara albul e stăpân. Ca într-o mare de sare, plutim deasupra zăpezii. De atâta liniște, dacă stăm locului auzim cum sclipesc cristalele în jurul nostru. Pășind, ne scârțâie zăpada pe sub tălpi. Privind, ne crește încântarea. Urcând, ne umple fericirea. Grupul colorat ne ajunge din urmă. Ne pozăm cu albastrul, ne pozăm cu vârfurile, ne pozăm cu zâmbetele.




Mai urcăm puțin și-n locul unde câteva pietre stau cuminți la soare ne oprim vreme de un ceas la o sesiune foto completă. Ceaiul e bun, budinca cu spanac e și mai bună. Fur rețeta. Mihaela mă roagă să fac cumpăna. Eu fac podul de sus, varianta dărâmată. Raluca construiește un pod reușit. Eu încerc și mai dărâm unul. Ne prăpădim de râs. Doi oameni din grupul celor mulți, ajunși cam o dată cu noi la locul cu pricina, se distrează și ei la comedia noastră copilărească.





Facem poze de grup, poze de profil, poze cu păru-n vânt, fară vânt, poze cu poduri și poze cu vârfuri - Negoiu, Șerbota, Scara, Ciortea, Budislavu, Capu Surului. Ne pozăm în picioare sau pe jos, pe bolovan, pe lânga bolovan. Și-n tot timpul ne amuzăm copios una de alta și toate de fiecare-n parte. N-are rost să mai zic că am continuat distracția și după ce a ajuns toata lumea. Se subînțelege.



Dorința mea de a ajunge în creastă nici azi nu se-împlinește. Ne punem pe coborât. Atât de firesc de frumos e totul încât nu pot avea niciun regret. Când credeam că mai mult nu se poate, ne-am strâns toate într-o caldă îmbrățișare cu efect terapeutic. Idei despre o noapte de dormit sub cerul iernii îmi intră pe sub piele, ca o ispită pentru viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Pașind ușor sau alunecând de zor, coborâm. Ne-așteaptă oamenii la cabană și-avem de-ajuns acasă azi.




Au! Fac o vânătaie. Tare-i tare și nemiloasă placa zăpezii când se rupe. Altă vânătaie îmi potolește setea de a pluti pe lângă potecă. Ne mai umplem o dată ochii cu vârfurile înșirate în zare și intrăm în pădure. La adapostul ei, de-ale fetelor discuții răsună iar printre copaci.

Reveniți la cabană, facem bagaje și ne punem iar pe mâncat. Ciorbe, mămăligi. Nu mult, doar bun.
Aflăm că Raj Kapoor ne-a dat de gol că mai mult ne-am pozat decât am urcat. Noi regretăm că nu i-am luat și pe Clau și Octav cu noi, traseul fiind ok de făcut și fără echipament de iarnă. Ei nu regretă și recunosc că s-au relaxat în voie pe lângă cabană, cu pârsi zăriți în zăpadă, cu apuseni văzuți prin binoclu.

Raluca n-are gata bagajul. Ar mai intra puțină siesta acum. Octav mai are de mancat o mămăligă. Iuhuuu! E bucurie mare. Siesta continuă! Cineva îi explică și lui Raj Kapoor de ce-i atât de veselă Raluca, așa, aparent fără motiv. Se râde apoi de descoperirea boxerilor roșii care nu erau ai mei. Câteva guri de cafea și deja Mihaela ne aleargă pe potecă. Ce bun ar fi un sac, să ne dăm cu el. Improvizăm pe unde putem și ne dăm pe fund.

Liniuțele trec repede când tăiem poteca pe scurtături. O ciocănitoare își ia munca în serios chiar și astăzii, duminica. Ne-apropiem tiptil de copacul ei. Ea ne ignoră și cioc-cioc-cioc, la copac înainte. Coborâm, ne întrebăm de liniuțe. Mai avem puține, tîc-tîc-tîc și tîc-tîc-tîc, citând din savuroasele onomatopee ale Mihaelei. Avem și-un ac de păr. Apar noi scurtături - nirvana, de care îndrăznesc să mă bucur doar eu. Coborând spre pod, mângâiem din priviri mileurile înghețate. Că abia așteaptă forestierul, să mai socializăm, ne destăinuie Mihaela.

Pe forestier, o ploaie de bulgări naște alergătorul din noi. Mă uit la Mihaela alergând râzând – Hai să socializăm, hai să socializăm! Raluca strigă în urma noastră – Unde fugiți, nu vreți să socializăm? Stați așa să socializăm!
Și-uite-așa, având fețele pline de zâmbet, am ajuns noi la Zura. Ne-am curățat, ne-am îmbarcat și-am plecat subliniind: Ce bun e drumul! Nu ca la Turnuri. Ce vreme bună! Nu ca la Turnuri. Ce potecă bătută! Nu ca la Turnuri.

N-apucăm să intrăm bine pe asfalt că un Uaaaaaau general ne cuprinde.
În toată splendoarea ei, umbrită în culorile apusului, creasta Făgărașului sprijinea cerul.

Supradoza de veselie. (ziua unu)

E nemaipomenit să asculți liniștea cum vorbește pe fiecare urmă lăsată în zăpadă, pe fiecare trunchi de copac îmbrățișat, pe fiecare colț de cer care te-acoperă când ești pe munte. Ca și tăcerea, liniștea nu e pentru oricine. Și nu oricine poate să asculte, să înteleagă și să suporte tăcerea zăpezii, a copacilor sau a cerului, spațiul acela minunat dintre note în care liniștea devine muzicală. 

Dar, pe cuvânt de spiriduș, s-a râs cu-atâta poftă pe potecile Făgărașului zilele astea de s-a zdruncinat pădurea cu totul de veselie, hohoteau copacii, se tăvălea zăpada pe sub ei, se distrau veverițele și se amuzau zdravăn toate păsările care n-au mai apucat să plece în țările calde. Cine știe ce-i aia supradoză de bunădispoziție a înteles deja ce zic. Cine nu, are voie să mai citească o dată.


Dacă ar fi să descriu într-un mod artistic cum s-a văzut totul ar trebui să pun metaforă peste metaforă, iar dacă ar trebui să povestesc cum s-a simțit totul ar trebui să scriu glumă lângă glumă. Și-acum coborând de la bătut câmpii artisticului, mai bine să vă zic simplu cum a fost.

Dimineață. Ai jumătate de oră la dispoziție și trebuie să te îmbraci, să faci ceai, să termini de făcut rucsacul, să te ridici din pat, să încarci telefonul, să mănânci, să te încalți, plus alte cateva mărunțișuri. Ce faci mai întâi? Te întrebi de cel puțin trei ori unde te duci tu pe frigul ăsta? După care te ridici din pat și le faci pe toate.

Mânată de frig, ajung numaidecât la metrou. Număr stațiile până la Păcii, ascult de două ori aceași melodie și cobor. Mihaela e aici de ceva vreme. Niște șoferi cu niște mașini o emoționează pe rând pe Mihaela și o mută pe Zura prin parcare. Cu puțină întârziere ajung și Clau cu Octav. Cu încă puțină întârziere, niște drifturi și câteva zâmbete, o recuperăm și pe Raluca din nameții de la Preciziei. Auzi la ea, idee, să o lăsăm acolo, rătăcită și să plecăm fără ea. Cine ne mai spăla nouă geamurile la prima benzinărie, să vedem așa clar natura de pe lângă drum?

Drumul e prea scurt. Ne minunăm de munții pe care îi zărim încă de pe autostradă. Buila în toată splendoarea ne așteaptă cuminte. I-o veni rândul și ei. Pe valea Oltului, muchiile nu mai sunt pudrate, dar albastrul cerului le pune parcă și mai bine în valoare. Insula de stuf, prinsă de sloiuri e tot acolo. O căsuță de câine plutește în mijlocul apelor înghețate și-un albatros zburând spre zări uscate. Râdem, glumim, de Berzunți, Narățu și alte aventuri povestim. Aflăm că și în față, la volan, se râde tot cu ochii închiși. Aoleu, hai să nu mai râdem așa periculos. Bineînteles ca nu reușim.

Nu ieșim de pe Valea Oltului și norii ne-acoperă albastrul. Veselia noastră tot descoperită rămâne. Câteva sate frumoase traversăm. Facem recensământul tuturor caselor, a culorilor preferate și ne trezim că asfaltul se face alb. Drumul ăsta alb ne face mândri de Zura și conducătoarea ei, care a exersat degeaba montatul lanțurilor aseară. Urcăm frumos, iată-ne la Poiana Neamțului, Bravo, Mihaela!

La o margine de drum găsim un loc bun pentru Zura. Un zâmbet ca al ei la volan, de copil scăpat la joacă, cu ochi închiși și-o gură până la urechi, îi desenează Mihaela Zurei, în semn de apreciere. Nici bine nu pornim că 'mi-am uitat mesada', ne oprește Mihaela. Cât e plecată după mesadă, noi încercăm să ghicim ce e aia.

Înainte de a ieși de pe drumul bătut bine de urme de roți, se cere să mai dăm jos din haine. Un schior ne coboară-n cale să remarce că s-au încălzit fetele. Întrebându-ne dacă or mai veni și altii în urma lui, căutam loc ferit să colorăm zăpada. Spre locul meu ferit, zăresc o veveriță urcând în copac, care se dovedește a fi o pasăre, la o privire mai atentă. Toată lumea moare de râs în spatele meu, pe potecă.


Hai mai bine să urcăm. Un schimb de replici pe care nu-l pot reproduce de câte steluțe are, ne înveselește mai tare decât veverița-pasăre din copac. Mai mult râdem decât urcăm. Râdem cu lacrimi. Urcăm o liniuță. Râdem iar. Fără să ne dăm seama cum trec liniuțele, ne trezim că am făcut deja jumătate din traseu. Dăm peste două indicatoare. Unul indică poteca de mers, altul indică spre Tuborg. Potolim setea cu niște apă și continuăm. Veselia, mai rău ca umbra, se ținea de noi. 


Pe-aproape de ieșirea din pădure cerul albastru începe a se zări pe deasura copacilor. În fața noastră, prima mergând, Mihaela schimbă secrete cu un copac. Cînd ajungem la el îl intreb pe față ce secrete ascunde. Știi tu deja, răspunde, zâmbind pe sub mustățile desfrunzite. Mai urcăm o liniuță. Un copac se cere îmbrațișat. Mai mergem și fără să râdem, povestind despre mâncare. Foamea ne-o potolim cu o pauză. Jumări, budincă de spanac, mărar, cârnați. Cam așa ne-a fost gustarea de delicioasă. Capătul pădurii se zărește. Zig-zăguim pe urme bine bătute. Înainte de indicatorul cu două liniuțe, maimuțele din noi și maimuțele de noi își fac numărul într-un copac. (eu am pozat numai o maimuță, cealaltă n-a stat :))

Cerul își dă perdeaua de pe față deasupra noastră. Eu mă minunez la el.
Niște umblătoare umbre pe sub perdeaua cerului încerc a prinde într-o poză.
Dar, vai, umbrele astea vesele nu stau deloc.
Încântate de ce au în față, se metamorfozează în curcubee.
Oameni frumoși plini de culoare am lângă mine. Ce norocoasa sunt!


Sesiuni de încântare iau locul sesiunilor foto. Ba, sesiuni de încantare însoțesc sesiunile foto. Natura se joacă în ochii noștri. Cum să explici oamenilor de ce mergi la munte? Nici măcar în poze nu le poți arăta. E atâta frumusețe acolo, primești atâta frumusețe în suflet când esti acolo că nu poți să îți explici nici ție prea clar de ce esti acolo, știi numai că esti fix unde trebuie.


Culmea Racovniceanu ne-ascunde soarele în față. N-o luăm pe marcaj, care urcă abrupt dar fără urme. Pe drum e poteca bătută. Zăpada e colorată tot mai adesea. Și hop, o cabană în fața noastră. 
Auzisem multe povești frumoase despre cabana Bârcaciu. Anul trecut era cât pe-aci să facem o tură aici, dar vremea ne-a stricat planul atunci. Ce bine c-am venit. Atât de bine e că sunt aici acum. 

Raluca e și mai fericită ca mine. 


În fața cabanei dau de Vio și Vio, pe care mă bucur să le revăd. Pe M&M, doi oameni tare frumoși, îi găsesc plecați la bătut potecile de deasupra cabanei. Multă lume-i la cabană astă seară, un grup de 25-27 persoane pus pe umblat și pe cântat. Ne instalăm lucrurile într-o cameră cam răcoroasă, pe strada Negoiu. Apoi ne refugiem lângă mâncare, în sala de mese. Cu greu ne abținem să nu mâncăm toate icrele făcute de Octav. Budinca de spanac a Ralucăi, mămăliga cu brânză camuflată a cabanierei, vișinata Mihaelei, bomboanele cu alcool, întregesc acest ospăț regesc. 



Seara vine repede, noaptea și mai repede. După soare, este rândul stelelor să ne scoată afară din cabană la fiecare 10 minute. Înăuntru se cântă cu poftă. Noi încă râdem până la supradoză. Cântarea ne mai potolește din veselie, că nu-i frumos să râzi peste unele cântece, dar tot ne veselim fără măsură.

Deasupra culmii Racovnicieanu, pe după brazi, Venus luminează ca niciodată. În stânga Orion e de-acum vânătorul meu preferat. De deasupra, 7 stele botezate dupa cele șapte fiice ale lui Atlas și ale Pleionei (Alcyone, Merope, Celeno, Taygeta, Asterope, Electra, Maia) sau Pleiadele pe numele lor de roi, strălucesc albăstrui. Mă ascund pe după cabană, să le observ în liniște mai bine. Intru să-mi lipesc spatele de sobă câteva secunde. Mai beau o gură de apă. Mai dau un noroc. Clinchetul paharelor e cristalin și băutura dulce.

Cu ocazia râpei (melodia) Raluca ne pozează, cred eu, dar ne filmează, descopăr acum. Clau și Octav o descoperă pe mama la geam. :))  Pe focuri vii, Raluca intenționează să ne mai filmeze o dată dar eu sunt nașpa și vreau s-o împiedic. Îmi păru rău apoi, acum îmi pare la fel de tare. Cred că m-a iertat. Mihaela prinde curaj și ne încântă în cele din urmă și ea cu o toamnă la șuior cum numai ea știe să creioneze. Se mai întâmplă multe și mărunte. Se mai bea din păhărele cristaline, se mai măsoară grade de la Bistrița, se mai aduce apă de la izvor, se mai admiră stele, se mai râde sincer, se mai schimbă ocheade, se mai pun lemne în soba din camera noastră răcoroasă. 

Gata, eu mă duc la somn. Atâta fericire m-a invins.

Între doi ani, trei munți și-o mână de prieteni

Ninge-mă, iarnă dragă. În Hășmaș.

Am plecat cu noaptea-n cap de acasa, taraind bagaje si ocarand frigul diminetii.
Am ajuns putin dupa orele pranzului in Balan. 
Restul trupei este deja aici. 
La fel si iarna, cu tot gerul ei. 
Pornim la drum, ocarand frigul dupa-amiezii.

Padurea impodobita, zapada neatinsa, 
Zambete si veselie sub fulgii alunecand in liniste. 
Hai ca ne place!

 

Cand aproape sa ne plictisim, dam de poiana.
Si n-apucam sa ne bucuram cum se cuvine de viscol si ninsoare ca iata cabana.



Depasind timpul de pe marcaj, tot scurta s-ar zice c-a fost urcarea noastra.
Cele vreo doua ore si un pic am tras de bocanci ca niciodata.
Bradutul impodobit care ne iese in cale spulbera orice urma de oboseala si frig.
Cel mai frumos bradut de craciun pe care mi l-as imagina exact asa ar fi.


Caldura sobei. Veselie mare.
Personaje, exploratori, artisti.
Numai oameni frumosi.
Se rade mult. Se zambeste continuu.


Dimineata e fara soare. Vantul nu mai mangaie nici el albul brazilor. 
Prima mea intalnire cu Hasmasul tot asa a fost, plina cu brazi incremeniti de alb.












Prin păduri albe nebune și poieni minunate. Munții Bodoc.










 































O zare presarată cu munți și văi prafuite cu neguri. Prin Întorsurii



















Trei iubiri pe cerul nopții. Marte, Luna și Venus.